Ključan resurs u turizmu, posebno u izazovnim vremenima, su ljudi – kvalitetni i motivirani. Radna snaga je i dalje velik izazov, dio zaposlenika dolazi iz brojnih zemalja. A što se tiče priprema za sezonu, dobri rezultati predsezone odnosno Uskrsnih blagdana daju razloga za optimizam, a turizmu ulijeva optimizam i skoro uvođenje eura i ulazak u Schengen, iako je teško davati dugoročnije prognoze zbog rata u Ukrajini, istaknuli su Nuša Korotaj, direktorica prve healthness destinacije u ovom dijelu Europe, Termi Sveti Martin i Igor Nekić, direktor poslovnog razvoja Liburnia Riviera hotela d.d. Donedavno kolege, a sada odgovorne osobe u hotelskim kućama na dva različita kraja Hrvatske, iznijeli su za PoslovniFM svoja viđenja turističkog trenutka u Hrvatskoj.

Sveti Martin i Opatija, dvije naoko različite destinacije su zapravo destinacije brojnih sličnosti. Povezuje ih visoka razina održivosti turističkog poslovanja cjelogodišnjim radom, ponudom, wellness i zdravstvenim turističkim sadržajima, pri čemu su obje destinacije iznimno popularna odredišta kongresa i poslovnih putnika. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Nezahvalno je donositi prognoze u današnje vrijeme, a pogotovo je teško biti precizan s planiranjem i očekivanim rezervacijama. Dok se okolnosti rata u Ukrajini ne smire, teško je očekivati punu stabilnost tržišta, a trenutno u turizmu, samo mijena stalna jest. Iznimno je veliki izazov planirati poslovanje, pa prema tim planovima pripremati resurse i angažirati radnu snagu, istaknuo je Nekić. Dodaje i da čine sve kako bi imali dostatan broj zaposlenika za veliki broj gostiju koje očekuju. Dovoljno kvalitetnih, motiviranih zaposlenika… kako bi mogli osmišljavati i planirati nove proizvode i usluge, jer tek kad ste dobro ekipirani možete odraditi izvrsno svaku sezonu, naglašava. Puno radimo, kaže, i sve više ulažemo u radnu snagu, u međuljudske odnose, smještaj, ali i perspektivu osobnog rasta i razvoja zaposlenika.

Za Korotaj nema dvojbe – spremnost za povećanje plaća postoji, ali kako bismo mogli više plaćati treba prije toga osigurati sredstva, zaraditi ih. Preko ljetne sezone, Terme Sveti Martin se penju na gotovo 200 zaposlenika, pri čemu je udio plaća zaposlenika u ukupnim troškovima poslovanja iznimno velik.

– Iako ulažemo iznimne napore, ni ne pokušamo konkurirati obali, Jadranu koji nude bolje uvjete nego mi s obzirom na ima kraći period poslovanja, ali s druge strane i mi se trudimo biti na neki način konkurentnima dugoročno, naglasila je Korotaj dodajući da je manji dio uvozne radne snage, a da je u zadnje vrijeme zaposleno 7 Indijaca.

Ovrćući se na utjecaj uvođenja eura, Korotaj temeljem slovenskog iskustva upozorava da je došlo do osjetnog povećanja cijena, kao i da će eventualni porast cijena nastojati balansirati unapređenjem kvalitete usluge i proširenjem ponude sadržaja.

Najvažnije je gostima pružiti vrijednost za novac, da u skladu s cijenom ljetovanje ispuni očekivanja, smatra Nekić. Drži kako nije nužno da će zbog uvođenja eura cijene značajnije porasti. Ali dodamo li iznimna inflacijska kretanja, porast potražnje, rast ulaznih troškova, ulaskom u zonu Schengena porast cijena naših usluga bit će neminovan, ocjenjuje.

Korotaj i Nekić suglasni su u ocjeni kako je teško danas bilo što prognozirati. I dok Korotaj misli da bi mogli već ove godine dostići brojke 2019. ili ih možda I prebaciti, upozorava da su uvjeti poslovanja iznimno dinamični, da se sve mijenja nevjerojatnom brzinom, rezervacije ulaze u posljednji tren, stanje bukinga mijenja se iz tjedna u tjedan i, zapravo, tko zna kakvih sve, pa i neugodnih iznenađenja, može biti do kraja godine. Što se tiče samog zdravstvenog turizma, dosta je usmjeren na preventivu, što bi trebala biti i daljnja strategija, ocjenjuje Korotaj.

– Slično je i u Opatiji, dosta je teško prognozirati ljeto. Ne samo trenutno rat u Ukrajini, nego i neizvjesnost njegova mogućeg širenja, utjecat će na sezonu, a i COVID trenutno spava, no još uvijek može biti potencijalna prijetnja.

Upitani o promjenama u smjeru održivosti i zelenih politika, Korotaj i Nekić istaknuli su kako je održivost tema o kojoj turizam mora prednjačiti.

– Terme Sveti Martin su pionir održivog poslovanja u Hrvatskoj i usmjereni smo u održivost poslovanja u svim segmentima. To nije samo marketinški trik, već zaista vjerujemo kako turističko naselje može i mora u potpunosti poslovati s ciljem održivosti, a naša ulaganja u održivost pokazuju već I iznmne financijske rezultate. Dodatno, jako puno gostiju dolaze upravo iz tog razloga što žele održivo poslovanje destinacije u koju dolaze. Održivost je globalni trend koji se razvija u turizmu i svi bi trebali razmišljati da postanu održivi na društvenoj i ekonomskoj razini, ali naravno, iz moralne strane, prema prema prirodi o kojoj su smješteni, ocijenila je Korotaj.

– Održivost je želja svih nas, odgovornost je velika, posebno jer znamo da su turizam I industrija putovanja jedan od najvećih svjetskih zagađivača. Krenuli smo u nabavku uređaja za kompostiranje, a značajna sredstva usmjeravamo i na uštede energije. Liburnija trenutno posluje s pet cjelogodišnjih objekata, a plan nam je svake godine dodati tome po jedan objekt. Preduvjet održivosti poslovanja je i sinergija lokalne zajednice i svih dionika u turizmu destinacije. Takva uspješna sinergija se postiže povezivanjem hotela u jedinstvenu ponudu, zajedničkim sportskim sadržajima, zdravom lokalnom prehranom i svim onim što pojedinu destinaciju čini posebnom i privlačnom, istaknuo je Nekić.

Smatra da je Sveti Martin na Muri destinacija koja može biti primjer svima, a Opatija još ima prostora za napredak, pa se nadamo kako ćemo s partnerima i drugim dionicima u destinaciji uspjeti ubrzo učiniti značajne pomake, kazao je Nekić. Opatija je poznata destinacija za dentalni turizam, razvila se kao turisitčka destinacija upravo radi lječilišnog turizma.

Autor: Goran Rihtarić Foto: PoslovniFM

Objavljeno 20. svibnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM