Kroz posljednje dvije pandemijske godine, bar na primjeru našeg hotela i turizma, naučili smo kako brzo reagirati, kako donositi odluke i kako ih provoditi, odnosno kako se snaći. Neće ni poslovna 2022. godina biti mirna. No, nećemo čekati kako bi vidjeli hoće li se sve događati onako kako smo mi izmaštali, nego ćemo morati raditi i više nego prošle godine, s fokusom na daljnje unaprjeđenje kvalitete usluge te edukaciju osoblja. Gost vrlo dobro zna da ako je nešto platio, to treba i dobiti, što doživjeti, a ako ćemo ići politikom stalno povećavajući cijene, a ne nudeći ništa zauzvrat, gost će ubrzo shvatiti kako usluga više ne vrijedi tih novaca i potražit će neku drugu destinaciju, ocijenila je u razgovoru za PoslovniFM Marija Martinović, direktorica prodaje Hotela Maestral Resort & Casina Sveti Stefan, Crna Gora.

Kao dobar model, posebno u ovim vremenima, pokazalo se stalno osluškivanje, prisutnost, gledanje što se događa i u skladu s tim smo brzo reagirali, prilagođavali. Kad bismo sve postavili u neku strategiju i držali se nje slijepo, teško da bismo mogli uspjeti, ali da imamo neku jasnu sliku gdje želimo doći tijekom iduće godine ili tijekom narednih 5 godina – imamo, istaknula je Martinović u razgovoru s Goranom Rihtarićem, urednikom emisije Turizam 385. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Pandemija je, bez obzira na sve loše, donijela je i jedan osoban, prilagođen pristup brojnim stvarima. Hotel je bio zatvoren samo 2 mjeseca. Odlučili smo tada jako hrabro, i s velikim rizikom, kako želimo ostati otvoreni, svjesni svih protokla i mjera kojih ćemo se morati striktno pridržavati. Svakako nas je umorilo, ali isto tako motiviralo da budemo uporni, otvarajući i nova tržišta s kojih su nam počeli dolaziti gosti, ističe Martinović. Dodaje da su se sve više trudili zadržati individualne goste.

Kao i Hrvatska, i Crna Gora je najpopularnije odredište najviše u ljetnim mjesecima. No, dosta puta ljudi neće ni doći zbog toga što smo mi smisli, nego će ih to samo nadahnuti da dođu. I tu je ključ. Stalna prilagodba – i naša ponuda kakva jest nije postavljena od sad za narednih 10 godina, nego ako znamo kako je nešto danas trend u svijetu, mi vrlo lako stupamo u kontakt kako bi vidjeli što treba i jednostavno organiziramo. Tu naša publika ima priliku da doživi ono što je svjetski popularno, vrhunske izvedbe. Majstori smo u tome da brzo reagiramo i nadmašimo očekivanja. U trenutku ako sljedećeg tjedna potvrdimo skup ili kongres gdje imamo sve odrasle, onda ćemo odraditi cabaret show u kazinu, ističe Martinović.

– I  ne možemo svaku stvar mjeriti u istoj noći. Možda te večeri nećemo zaraditi, ali ćemo radi toga steći povjerenje, a dobit će se odraziti kroz nešto drugo. Nama se barem tako pokazalo, i što je možda najzanimljivije, bez takvih sadržaja puno više gubimo. Ako toga nema, nema ni gostiju, a sad profitiramo i time što ćemo zadržati postojeću publiku. Time ćemo već dobiti jako puno, ocjenuje.

Jedna od posebnosti oko hotela Maestral je značajan broj prilično starih, velikih stabala maslina. Stabla su označena, svako stablo ima svoju pločicu. Kakva se priča krije iza tih maslina, zapitao je urednik Rihtarić.

– Imamo više od 100 stabala, uređei maslinik, koji je naša ambijentalna cjelina. Grade se oko nas novi hoteli, ali nitko nema preko 1500 godina stara stabla u svom dvorištu. Pločice su svjedoci vremena. Od tih maslina radi se naše maslinovo ulje, masline beremo sa zaposlenicima i darujemo ga našim gostima. Uz naše maslinovo ulje se stvara neka dobra energija, ponosno će Martinović.

– Zakidanje gosta se sve brzo vrati kao bumerang. Lako se dogodi da ako smo postavili visoke cijene, koje nismo opravdali kvalitetom, dugoročno ili čak na srednji rok stvorimo problem za naredne 3 do 5 godina. Treba biti oprezan i treba biti fer, zaključila je za PoslovniFM Marija Martinović.

Autori: Goran Rihtarić i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM.

Objavljeno 28. siječnja 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM