Kineska ulaganja u turizam

Kinezi bi mogli biti bitan igrač u našem zdravstvenom turizmu

Kinezi u svojoj zemlji danas znaju za Hrvatsku, dok je prije nekoliko godina to bila „nemoguća misija“. Osim gradnje Pelješkog mosta, u najavi su još neki projekti, a kineske investicije u turizmu već su započele i u Krapinskim Toplicama. Upravo o kineskim ulaganjima u Hrvatsku te suradnji Hrvatske i Kine na turističkom području, u emisiji Turizam 385, s urednicom i voditeljicom Sanjom Plješa razgovarali su za poslovniFM načelnik općine Krapinske Toplice Ernest Svažić i Jasna Vukas, predsjednica međunarodne udruge Marko Polo i Put svile. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Podsjetivši kako intenzivnija komunikacija s kineskim tržištem datira od 2013. godine, Svažić ističe da je u travnju 2017. godine jedna kineska grupacija odlučila investirati na području Krapinskih Toplica. Nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi i stekle sve pretpostavke za nastavak ulaganja, što je trajalo oko godinu dana, kineska grupacija uknjižila je vlasništvo u prosincu 2018. godine. Nakon toga počeli su s izradom studije isplativosti koja je dokazala opravdanost ulaganja i kroz ovu godinu očekuje se daljnja konkretizacija tog ulaganja.

Ulagači su vrlo studiozno krenuli u projekt i u stalnom su kontaktu s lokalnom upravom i samoupravom

Ernest Stažić

Nekoliko scenarija obnove Hotela Toplice

Radi se o izravnom ulaganju i otkupu konkretnog zemljišta tj. o Hotelu Toplice u središtu Krapinskih Toplica, razvojnom projektu tj. brownfieldu u središtu Krapinskih Toplica. Riječ je o ulaganju od 30 milijuna eura, napomenuo je Svažić. O budućem izgledu hotela sad je teško govoriti, no, poznato je da su ulagači vrlo studiozno krenuli u projekt i bili u kontaktu s lokalnom upravom i samoupravom. Izrađena su 3-4 moguća scenarija, a u konačnici sve će ovisiti o hidrogeološkim i mehaničkim ispitivanjima na terenu, na osnovi kojih će se odlučiti hoće li se ići u rekonstrukciju i dogradnju postojećeg hotela ili će se on u potpunosti srušiti i na njegovom mjestu izgraditi novi, rekao je Svažić. Krapinske Toplice u ovom trenutku imaju manjak hotelskih kreveta, ali napreduje obiteljski smještaj. Ulaganje podržava koncepciju izgradnje tematskih hotela, kao dijela Strategije razvoja općine Krapinske Toplice, a ovaj hotel je usmjeren pružanju usluga zdravstvenog turizma. Nakon dobivanja građevinske dozvole, realizacija će biti unutar godinu dana, smatra Svažić.

Kinezi zainteresirani za zdravstveni turizam

Međunarodna udruga Marko Polo i Put svile djeluje od Olimpijskih igara u Pekingu, kad se prvi put Hrvatska promovirala kao domovina Marka Pola. Asocijacija je dosta samostalno djelovala, sve dok nije formirana CSEBA, nakon čega se promocija nastavila još snažnije. Hrvatsku Kinezi uopće nisu doživljavali kao državu nego se još uvijek govorilo o Jugoslaviji. – S organizacijom vlastitih priredbi na luksuznim lokacijama dokazali smo da Marko Polo, kao zajednička poveznica, ima mnogo dublji karakter. Kroz to su se promovirali i hrvatski vinari. Istodobno smo učili od Kineza kako treba promovirati Hrvatsku i što je Kinezima važno, rekla je Jasna Vukas. Povezali su se s Krapinskim Toplicama i to posebice kroz zdravstveni turizam kako bi to odredište približili Kinezima. Naime, Kina vrlo profesionalno pristupa zdravstvenom turizmu. Svjesni su toga da će 2030. u Kini živjeti 600 milijuna stanovnika starijih od 60 godina te zbog toga potiču individualnu brigu o zdravlju.

– Ne treba isključiti mogućnost da zbog kvalitete naših medicinskih usluga imamo goste tj. pacijente iz Kine – nadovezao se Svažić.

Hrvatsku i Kinu povezuje i dr. Andrija Štampar. On je zapravo osnivač kineskog javnog zdravlja

– Jasna Vukas

Osim Marka Pola, Hrvatsku i Kinu povezuje još jedan poznati Hrvat – dr. Andrija Štampar. On je zapravo osnivač kineskog javnog zdravstva. Kinezi uče o tome na fakultetu, rekla je Jasna Vukas i tu poveznicu treba iskoristiti. Na taj je način stvoren sustav socijalne medicine u Kini.

Kineze odlikuje pozitivnost i radoholičarstvo

Kinezi su posebni , kaže Vukas zbog „pozitivnosti i radoholičarstva, što je kod njih fascinantno”. No, istodobno su vrlo teški kao pregovarači. Dosadašnje hrvatske vlade nisu znale adekvatno prepoznati potencijale suradnje. Pomaci su vidljivi tek u zadnje vrijeme, posebno nakon Foruma 16+1, na kojem je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Povezujući se s kolegama kojima je Kina u srcu, nastao je festival Put svile. Htjeli smo približiti ljudima što to zapravo znači. Kad pitate i intelektualce u Hrvatskoj koje su zemlje na Putu svile, malo tko će to znati. Festival se i ove godine održavao u kontinentalnom dijelu Hrvatske pod pokroviteljstvom ministra turizma Garija Cappellija, i to od 14. do 16. lipnja u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru, kazala je Jasna Vukas u razgovoru za poslovniFM, u emisiji Turizam 385!

Kineze privlače hrvatske prirodne ljepote

Međunarodna udruga Marko Polo i Put svile od prvog dana rada pokušava okupiti ljude usmjerene poslovanju s Kinom. Želja članova Udruge je da se što više mladih uključi u programe suradnje između Hrvatske i Kine kako bi im se otvorili novi svjetonazori o tome da nije samo Europa mjesto na kojem se može nešto naučiti nego da je to i Kina.

Kinesko tržište idealno je za našu predsezonu i posezonu, a Kinezi su posebno zainteresirani za zdravstveni turizam. Osim toga, vole istraživati, dobro jesti i nešto doživjeti. Često im je pitanje zašto ne nudimo prirodne ljepote u aranžmanima, jer ih to fascinira. Kontinentalni turizam i prekrasni pejzaži privlače Kineze, a to malo koja naša turistička agencija nudi. I to se treba promijeniti, zaključili su Jasna Vukas i Ernest Svažić u emisiji Turizam 385.

Objavljeno: 21. lipnja 2019. ©poslovniFM