Primjeri dobre prakse u poduzetništvu uvijek su dobar motiv svim onima koji razmišljaju o nekom svom poduzetničkom pothvatu. Primjera dobre prakse ima i u poduzetničkim potpornim institucijama. O nekima sam već pisao – gaming inkubatoru Pismo iz Novske ili Poljoprivrednm inkubatoru Drenovci.

Danas ću pisati o instituciji u kojoj radim, o Poduzetničkom inkubatoru BIOS. Često mi sugovornici iz poduzetništva samo odmahnu rukom kada spomenem potpornu instituciju, jer javni sektor i onako ne radi ništa, ali kao i u poduzetništvu, u realnom sektoru, tako se i u javnom sektoru rezultati rada mogu mjeriti.
Zašto danas pišem o BIOS-u? Prije 20. godina Poduzetnički inkubator BIOS primio je svoje prve stanare. To su bili Damir Đaniš i Davor Pelivanović s obrtom D&D metal za strojnu obradu metala, Šimo Antunović s tvrtkom Mysteria d.o.o. za proizvodnju sirupa i Josip Somrak sa obrtom Somrak – pržionica kave. Jedan od njih, obrt D&D metal i danas je aktivan, posluje u vlastitom proizvodnom prostoru u poduzetničkoj zoni Tenja, imaju 9 zaposlenih, a više od 90% prihoda ostvaruju od izvoza proizvoda u Norvešku i Švedsku. Proizvode i montiraju kompletna sportska igrališta (golove, koševe, tribine, ograde). Nakon prvih u BIOS su polako ulazili i ostali stanari. Do danas, ukupn više od 300 poduzetnika.

U početku su to bile uglavnom proizvodne tvrtke i obrti, jer su i prostori inkubatora bili namijenjeni proizvodnim djelatnostima, osim jednog ureda u koji je uselio naš prvi IT stanar, tvrtka Escape. Tri mlada suvlasnika, studenti Ekonomskog fakulteta krenuli su zajedno u poduzetnički pothvat. Tvrtka Escape danas je jedna od vodećih agencija za digitalno oglašavanje u regiji, a prema podacima iz 2021. zapošljava 30 djelatnika i ostvarila je prihod od gotovo 42 milijuna kuna ili 5,57 milijuna Eura.

Uprava inkubatora započela je 2005. pripremati projekt izgradnje nove zgrade. Iz Phare2005 pretpristupnog programa i uz pomoć osnivača, Grada Osijeka, financiran je projekt izgradnje Tehnološkog odjela inkubatora i otvoren uredski prostor za IT tvrtke. Nakon toga djelatnici inkubatora pripremili su i proveli još 4 infrastrukturna projekta koja su uključivali izgradnju još jedne zgrade, renoviranje jedne stare zgrade, prenamjenu prostora u Tehnološkom inkubatoru i opremanje Hardverskog laboratorija za brzi razvoj prototipa.

BIOS nekad i danas

Osim toga BIOS je u svojih 20 godina rada sudjelovao kao partner i suradnik u osnivanju i razvoju potpornih institucija po cijeloj Hrvatskoj, od Biograda na moru i Zadra, preko Gospića, Križevaca, Garešnice i Đurđevca, do Virovitice, Lipika, Otoka, Antunovca i Drenovaca. Pomagali smo u pripremi i provedbi infrastrukturnih projekata, ali i u savjetovanju i mentoriranju u prvim koracima potpornih institucija. BIOS surađuje i s drugim potpornim institucijama u Hrvatskoj, a u Osijeku zajedno sa Centrom za poduzetništvo, udrugom IT tvrtki Osijek Software City, fakultetima Sveučilišta J.J. Strossmayer i drugim dionicima aktivno radi na jačanju poduzetničkog ekosustava, kroz zajedničke organizacije konferencija, radionica i drugih događanja.

Kroz ovih 20 program inkubacije završilo je više od 200 poduzetnika, od kojih je 87% preživjelo više od 5 godina, dok je postotak preživljavanja više od 5 godina svih poslovnih subjekata na području Hrvatske prema podacima Državnog zavoda za statistiku 48%. I ovaj podatak govori o pozitivnom utjecaju programa inkubacije na tvrtke stanare. Deset najvećih tvrtki, koje su završile program inkubacije broji više od 330 zaposlenih i imaju promet veći od 220 milijuna kuna (podaci iz 2021. godine). To znači da su to tvrtke s prosječno 33 zaposlene osobe i 22 milijuna kuna prihoda, tj. stabilne, srednje velike tvrtke.

Trenutno usluge inkubatora koristi 122 poduzetnika – 46 u programu inkubacije, 20 korisnika co-working prostora i 56 virtualnih stanara. Uz potporu inkubatora i drugih dionika s kojima inkubator surađuje siguran sam da će i među njima biti onih koji će otvarati 30, 40, 50 ili više novih radnih mjesta i koji će ostvarivati prihode od nekoliko milijuna Eura.

Jednostavno poduzetnički inkubatori su upravo to. Inkubatori novih poduzetnika, poticaj za daljnji razvoj.

Autor: Jean-Pierre Maričić Foto: Bios

Objavljeno 20. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.