U 30-ak dana mjeseca studenoga održana su dva važna događaja za hrvatski franšizni sektor koji možda nisu u tom smislu dobro zapaženi, ali su vrlo značajni za hrvatske franšize.

Prvi od njih je konferencija Meeting G2.5 na kojoj su se predstavile hrvatske franšize za naše iseljenike. Pitala sam se može li pojam hrvatske dijaspore imati pozitivan predznak o tom predizbornom razdoblju? Može li dijaspora imati pozitivnu ekonomsku/poduzetničku a ne diskutabilnu političku ulogu u Hrvatskoj? I dobila sam odgovor. Itekako može! Sve je to po peti put dokazala na konferenciji Meeting G2.5 koja se početkom studenoga održala u Zagrebu. Konferencija je održana pod sloganom Gradimo poslovne mostove.

Ta je konferencija odličan primjer povezivanja poduzetnika iz domovine s našim iseljenicima. To je i uspješan način promocije hrvatskih franšiza publici koja je na tu konferenciji i radi poslovnog umrežavanja došla sa svih strana svijeta. Želja da imaju kontakt s domovinom i prenose njen djelić u svoj novi habitat stvara ih ciljanom publikom za plasiranje hrvatskih franšiza.

S obzirom na to da se kod franšiznog poslovnog modela radi o repliciranju uspjeha to je najbrži, najsigurniji način kloniranja poslovanja na nove teritorije uz pomoć nekog tko posjeduje lokalnu ekspertizu, a naši iseljenici je sigurno imaju.

Na konferenciji je bilo više od 200 sudionika iz 18 zemalja koji su se nekoliko dana družili s našim poduzetnicima, a važno je spomenuti da je među njima bilo i 70-tak uspješnih poslovnih ljudi hrvatskog porijekla. Na konferenciji predstavile su se i hrvatske franšize: Surf’n’Fries, Place2go, Body Creator, Business Cafe i directbooker. Pet franšiza iz tako različitih sektora poslovanja, a sve dokazano uspješne u regiji i u svijetu. Bio je tu predstavljen sektor: fast food, izdavačka djelatnosti, wellness, event management i networking te turizam. Sve te franšize zajedno imaju više od 120 svojih franšiza razasutih po cijelom svijetu, od Vijetnama preko Bliskog istoka, Perua do Europe. Posebno dobro je pokrivena naša uža i šira regija. Koliko će kontakata i realizacije poslovanja stvarno i biti, vidjet ćemo u budućnosti, ali ovo je svakako bila prilika koja se ne propušta i svakako je važna za nas.

Drugi isto tako važan događaj za hrvatski franšizni sektor bila je 9. međunarodna konferencija ICEL o učenju za poduzetništvo. U sklopu te konferencije koju organizira Europska poslovna škola Zagreb (novo ime Visoke škole N. Š. Zrinski) predstavljene su neke nove teme koje će u sklopu cjeloživotnog učenja ova škola ponuditi tržištu. Neke od tih tema su: Poduzetnici i mediji ili bolje rečeno kako mediji mogu pomoći mikro i malim poduzetnicima. Zatim tu je i kreativni laboratorij kao i prodaja mikro i malih poslovanja. Među tim interesantnim i nepokrivenim temama ponuđen je i jednogodišnji studij za rukovođenje franšiznim mrežama, kao i radionice na temu širenja poslovanja kroz franšizni poslovni model za mikro i male poduzetnike.

Kada se sagleda da postoji malen broj hrvatskih franšiza, a s druge strane da je franšizni poslovni model brzi način rasta i kada se tome doda da je taj način poslovanja odskočna daska za internacionalizaciju poslovanja, onda je jasno da je svaki način povećanja znanja o tom načinu poslovanja direktno ulaganje u budućnost poduzetnika, ali i studenata.

Doda li se svemu navedenom i Prvi forum franšiza održan 15. listopada ove godine, možemo zaključiti da je to bilo uspješnih mjesec dana hrvatskoga franšizinga.