London, 16. veljače 2021. (IMC) – Prema novom globalnom istraživanju mišljenja 2.801 vlasnika obiteljskih poduzeća, u godini u kojoj je poslovni svijet morao transformirati način na koji zadovoljava potrebe društva i okoliša, obiteljska poduzeća riskiraju zaostati.

Iako je više od polovice (55 %) ispitanika vidjelo potencijal usmjeravanja njihovog poslovanja prema održivosti, samo 37 % ima definiranu strategiju. Europska i američka poduzeća zaostaju za svojim azijskim kolegama u svojoj predanosti davanju prioriteta održivosti u svojoj strategiji. 79 % ispitanika u kontinentalnoj Kini i 78 % u Japanu izvijestilo je „stavljanje održivost u središte svega što se radi” u usporedbi s 23 % u SAD-u i 39 % u Velikoj Britaniji. Veća poduzeća i ona u vlasništvu kasnijih generacija također podržavaju taj trend, s većim naglaskom na održivosti.

Ova nesklonost prihvaćanju održivosti dolazi unatoč činjenici da obiteljske tvrtke vrlo vjerojatno vide odgovornost prema društvu. Preko 80 % proaktivno se bavi društveno odgovornom aktivnošću, a 71 % je nastojalo zadržati što više osoblja tijekom pandemije. A nije to ni funkcija ekonomskog pesimizma – manje od polovice (46 %) očekuje pad prodaje usprkos pandemiji, a ispitanici u anketi osjećali su optimizam u pogledu sposobnosti svog poslovanja za održanje i nastavak rasta 2021. i 2022. godine.

Umjesto toga, problem je sve više zastarjela koncepcija o tome kako bi poduzeća trebala reagirati na društvo, pri čemu 76 % u SAD-u i 60 % u Velikoj Britaniji stavlja veći naglasak na svoj izravan doprinos, često kroz filantropske inicijative, umjesto kroz strateški pristup pitanjima ESG-a. Obiteljska poduzeća također su donekle izolirana od pritiska investitora koji trenutačno prisiljava dionička društva da ESG stave u središte svojih dugoročnih planova za komercijalni uspjeh.

Peter Englisch, PwC-ov globalni voditelj usluga u sektoru obiteljskih poduzeća, kaže: „Jasno je da se obiteljske tvrtke na globalnoj razini snažno zalažu za širu društvenu svrhu. Ali sve je veći pritisak kupaca, zajmodavaca, dioničara, pa čak i zaposlenika, da pokažu značajan angažman oko održivosti i šire ESG problematike. Mnoge tvrtke s popisa počele su reagirati, ali ovo istraživanje pokazuje da obiteljska poduzeća imaju tradicionalniji pristup društvenom doprinosu.”

„Obiteljska poduzeća moraju se prilagoditi očekivanjima koja se mijenjaju, a ako to ne učine stvaraju potencijalni poslovni rizik. Ovdje se ne radi samo o izjavi o opredijeljenosti za činjenje dobra, već o postavljanju značajnih ciljeva i izvještavanju koje jasno pokazuju njihove vrijednosti i svrhu kada je riječ o pomaganju gospodarstvima i društvima bolje se obnoviti.”

Rast

Istraživanje sugerira da su obiteljske tvrtke relativno dobro prebrodile pandemiju. Manje od polovice (46 %) očekuje pad prodaje usprkos pandemiji, a ispitanici u anketi osjećali su optimizam u pogledu sposobnosti svog poslovanja da se održi i nastavi rasti 2021. i 2022. godine.

Obiteljska poduzeća zaostaju u digitalnoj transformaciji

Iako se 80 % obiteljskih poduzeća prilagodilo izazovima pandemije COVID-19, omogućujući zaposlenicima rad od kuće, također postoji zabrinutost zbog njihove ukupne snage kada je riječ o digitalnoj transformaciji.

62 % ispitanika opisalo je svoje digitalne mogućnosti kao „nedovoljne”, dok ih je 19 % reklo da rade na tome.

Ipak, ovdje postoje jasne generacijske razlike: 41 % poduzeća koja sebe opisuju kao digitalno jaka pod vodstvom su 3. ili 4. generacije, a generacije nasljednika preuzele su povećanu ulogu u 46 % digitalno jakih poduzeća.

Peter Englisch kaže: „Zabrinjavajuće je što obiteljska poduzeća zaostaju za krivuljom. Postoje jasni dokazi da posjedovanje jakih digitalnih mogućnosti omogućuje okretnost i uspjeh te da imaju sličan entuzijazam za održivost.”

„Poduzeća bi trebala razmotriti kako mogu iskoristiti iskustvo i novu perspektivu generacije nasljednika kada je u pitanju davanje prioriteta njihovom digitalnom putovanju.”

Jaz u upravljanju

Iako obiteljska poduzeća izvještavaju o dobroj razini povjerenja, transparentnosti i komunikacije, istraživanje ističe prednosti profesionalne strukture upravljanja. Iako 79 % kaže da imaju uspostavljen neki oblik upravljanja ili politike, brojke dramatično padaju kada su u pitanju važna područja: nešto više od četvrtine navodi da imaju obiteljski ustav ili protokol, dok je samo 15 % uspostavilo mehanizme rješavanja sukoba.

Englisch kaže: „Obiteljski sklad nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo – to je nešto na čemu se mora raditi i planirati, s istim fokusom i profesionalnošću koja se primjenjuje na poslovnu strategiju i operativne odluke.”

„Sve su veće zabrinutosti regulatornih tijela širom svijeta oko nasljeđivanja obiteljskog poslovanja, posebno s trećinom poduzeća 1., 2. ili 3. generacije koja očekuju da će sljedeća generacija postati većinski dioničari u sljedećih pet godina.”

„Stoga je od vitalne važnosti za tvrtke preuzeti vodeću ulogu u osiguravanju postojanja uspostavljenih formalnih procesa koji mogu dugoročno osigurati stabilnost i kontinuitet.”

Istraživanje Family Business Survey dostupno je na linku: https://www.pwc.com/gx/en/services/family-business/family-business-survey.html