Pandemija je utjecala i na prodaju nekretnina, no posrednici u prodaji nekretnina su ipak zadovoljni. Država investitorima olakšava kupoprodaju subvencijama, pogotovo mladim ljudima, a iz godine u godinu mladi su sve više zainteresirani za kupnju. Cijene nekretnina u Splitu, Dubrovniku su uobičajeno visoke, no u posljednje vrijeme veliki je interes za kupnju nekretnina u Ličko senjskoj županiji, kao i Gorskom kotaru…., istaknula je u razgovoru za poslovniFM Jasminka Biliškov, osnivačica i vlasnica agencije Biliškov Nekretnine.
Govoreći o stanju tržišta nekretninama, Biliškov je u razgovoru s voditeljicom Ojdanom Koharević u emisiji Poslovna žena, otkrila niz zanimljivosti vezanih uz stanje na nekretninskom tržištu, na kojem djeluju od 1993. godine, kao pioniri u toj vrsti posla u Hrvatskoj. Danas, u toj obiteljskoj tvrtki u uprave su i Jasna Biliškov Barun te Marin Biliškov.

Biliškov je iskreno ocijenila  kako su „posrednici u prodaji nekretnina očekivali i gore stanje“. Pandemija je utjecala na sve segmente gospodarstva, pogotovo građevinarstvo, no, srećom, to se tek manjim dijelom reflektiralo i na prodaju nekretnina, a iako je tržište sporije, ipak se radi, gradi i prodaje.

Stranci žele ulagati u nekretnine u Hrvatskoj, no nekad je to naprosto zakonski nemoguće, kao što je primjer namjere princeze Caroline od Monaca, koja je htjela kupiti otočić u Hrvatskoj, kaže Biliškova. Smatra da je nužno otvoriti i zakonski pojednostaviti taj segment mogućih ulaganja stranaca, nadajući se kako bi  to država mogla mijenjati aktivnim sudjelovanjem i traženjem brojnih strukovnih organizacija.

Osim zemljišta i kuća, stranci su iznimno zainteresirani i za kupnju otoka, a upravo je Biliškov bila uspješan posrednik u prodaji otoka Smokvica (prodan 2002. godine domaćem kupcu). ‘Interes za male otoke je stalan, no ono što ih koči u kupoprodaji je zabrana gradnje na otocima. Mislim da bi bilo bolje da se odobri 20 godišnja koncesija, otoci bi postali ukras našeg mora,a  privukli bi i platežno moćnu elitu.’ Hrvatska bi u tome trebala pratiti izvrsne primjere korištenje otoka u Grčkoj, na taj bi se način znatno potaknulo ulaganje. Danas je u privatnom vlasništvu tek 10 posto otoka, što je nedovoljno za zadovoljenje potrošnje, naglašava Biliškov.

Poticaji i subvencije za mlade i kupnju nekretnina povoljno su utjecali na kupoprodaju nekretnina, očekuje da će se takav vid pomoći nastaviti i dalje, a Biliškov pozitivnim ocjenjuje i činjenicu da se mladi sve više obraćaju agencijama te da je to za njih jako dobro rješenje.

Onima koji prate stanje na tržištu nekretnina poznato je da se traže nekretnine uz obalu, posebno u Splitu i Dubrovniku, no u posljednje se vrijeme sve više traže zemljišta i kuće u Lici i Gorskom kotaru. ‘Lika i Gorski kotar su jako ugodna mjesta za život, zato su ta područja atraktivna, a cijene su i dalje povoljne. U zadnje vrijeme čujem da su se pojedine obitelji preselile u Liku i Gorski kotar’, kaže Biliškov.

Što se pak tiče glavnog grada, uz pandemiju, na prodaju nekretnina je utjecao i potres, zbog čega se ipak manje traže nekretnine u samom središtu grada, a više u okolici, u prigradskim naseljima. Kupci s toga područja, za razliku od ranijih godina, sada vode brigu o statici zgrade, pa je upravo to prvo pitanje pri kupnji stana ili kuće na zagrebačkom području, reći će.

Split je pak specifičan grad, stalno se grade novogradnje, a cijene se drže i po njima prodaju – dakle počinju s oko 2000 eura po kvadratu, dok bolji gradski kvartovi drže cijenu od 3 do 4 tisuće eura. I Dubrovnik, uz Split ima visoke cijene, na tom području ulažu bogati Amerikanci, Rusi, poslovni ljudi koji su sve više zainteresirani za kupnju nekretnina na dubrovačkom području. Razvidan je i velik interes Ukrajinaca, Nijemaca, Slovaka, Čeha, Mađara za nekretnine na obali, pa su i takve nekretnine uvijek na cijeni.

Upitana što bi predložila osobama koje žele kupiti nekretninu?, Biliškov odgovara kako im najčešće sugerira da ulože u nekretninu koja će im donositi stalni prihod. Te i takve kuće ne moraju biti uz obalu, u Splitu, Kaštelima već u Zagori, na području Sinja, Imotskoga. Kupci vole autohtnoni pejsaž, kuće s lijepim okućnicama, suhozidima, s voćkama mediteranskog podneblja, to su naoko detalji, no pri odabiru nekretnine vrlo važan dio nekretnine koji je često presudan pri kupnji zemljišta ili kuće, zaključila je razgovor za poslovniFM Jasminka Biliškov, vlasnica Biliškov nekretnina.

Objavljeno 30. travnja 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM