Nedaleko Zagreba nalazi se najveća tvornica baklave u Europskoj uniji. Godišnje se u njoj proizvede 25 milijuna komada baklava ili 68.493 baklave svakog dana, odnosno 2.854 baklave svakog sata, pri čemu gotovo 95 posto proizvodnje odlazi u izvoz. Nedavno je otvorena nova, suvremena tvornica na lokaciji u Donjem Stupniku, pri čemu se otvara prostor i za domaće dobavljače, istaknula je za PoslovniFM Emira Jakupović, glavna direktorica tvrtke New Bakery.

– Sirovine mahom nabavljamo iz uvoza, ali je tendencija orijentirati se sve više na domaće proizvođače. Jedina smo tvornica u Hrvatskoj certificirana prema BRC Globalnom standardu za sigurnost hrane, što je jedna je od prvih shema za osiguranje sigurnosti hrane prepoznata od strane Svjetske inicijative za sigurnost hrane (GFSI). BRC je prvi standard koji pokriva i zaštitu hranu od patvorenja i zlouporabe, pojašnjava Jakupović dodajući da su jedini dobavljač koji opskrbljuje britanski Marks&Spencer, koji ima, jednostavnim žargonom rečeno, sulude zahtjeve što se tiče sigurnosti.

– U početku su nam diktirali i otkud te od kojeg dobavljača moramo kupovati sirovine. Mi ih kontinuirano pokušavamo uvjeriti kako u Hrvatskoj postoji najmanje jednako dobar dobavljač meda, kao što je u Velikoj Britaniji odnosno da postoji jednako dobar dobavljač kartonskih kutijica, kao i onaj u Velikoj Britaniji, pojašnjava Jakupović. Kontinuirano se trudimo predstaviti inozemnim trgovačkim lancima naše domaće dobavljače i, priznajem, jako to teško ide. Ali uspjeli smo s medom, brašnom, orasima… i trudimo se progurati što više toga što je domaći proizvod.

– Želimo naš novac investirati i ostavljati lokalno, a osim kvalitete bitna je i logistika, odnosno mnoge su stvari lakše izvedive, naglasila je. Cjelovitu emisiju možete poslušati u nastavku ili preuzeti za kasnije slušanje.

Emisiju Vrijeme je za gospodarstvo donosi HEP!

Na upit koliko je Brexit utjecao na poslovanje, Jakupović odgovara kako to nisu srećom osjetili na padu prometa, ali je utjecao dosta, na svemu drugom što prati poslovanje – na samoj logistici i povećanim troškovima. Ocjenjuje kako se Britanci zapravo u svemu tome nisu baš najbolje snašli te da često ima osjećaj da mi njima dajemo back-up, iako su se oni isključili iz EU.

Primjerice, sad su uvidjeli da nemaju proizvođača baklave unutar Velike Britanije, da su si sami otežali, a problemi su se odmah pojavili kod izvoza, u lukama, no sad je počelo bolje funkcionirati, iako su se javili dodatni transportni troškovi, kao i troškovi izvoznog carinjenja, navodi Jakupović. Brine nas i uvođenje poreza na šećer, o čemu se puno ne zna niti se može procijeniti kad bi moglo.

Vlasnici su Constantine Azar i Mehmet Halim, po državljanstvu Britanci, porijeklom Ciprani koji pripadaju različitim etničkim skupinama s toga podijeljenoga otoka – Constantine je Grk, a Mehmet Turčin. Ovo im je prvi zajednički projekt, a potvrda je i dokaz kako novac i poslovanje nemaju veze s nacionalnosti, nego samo sa dobrim biznis planom.

– Da. I moja je karijera obilježena upravo takvim odnosima. Imala sam sreću da sam uvijek radila u tvrtkama i multinacionalnim timovima u kojima se poticala različitost, što je davalo nove vrijednosti i bogatstvo u poslovanju, istaknula je Jakupović.

Na upit kako su se odlučili za Hrvatsku?, Jakupović procjenjuje da je prevaga bila i činjenica da se Halim zaljubio, ne samo u Hrvaticu, nego i u Hrvatsku. Naravno, htjeli su zemlju Europske unije, analizirali više njih, Hrvatska je u tom trenutku bila pred ulaskom u EU, ali su istodobno htjeli što istočnije, prema Mediteranu, jer je baklava upravo nekako meditaranski proizvod. Dosad je uloženo više od 6 milijuna eura u tvornicu, u što je uključena i zadnja investicija preseljenja u novi pogon u Donjem Stupniku, iz prvotnog pogona u poduzetničkoj zoni kod Velike Gorice.

Tvornica u Stupniku nije građena iznova, već je napravljena prenamjena i adaptacija, a sve je napravljeno iznimno brzo. Radovi su počeli u trećem mjesecu, useljenje je bilo u kolovozu, a postavljanje nove tehnologije te preseljenje glavne opreme iz Velike Gorice, napravljeno je vrlo brzo, u 3 dana.pojašnjava Jakupović.

Industrija 4.0 bazira se na novoj tehnologiji, a proizvod se deklarira kao ručno rađen. Kako to pomiriti?

– Sve više se okrećemo automatizaciji, ali želimo zadržati hand made (ručno proizveden) proizvod. Trudimo se u brojnim koracima, ako ne u potpunosti, zamijeniti ručni rad – kore se ne razvlače ručno, a istodobno se ručno slaže, kao i pakiranje, pojašnjava Jakupović. Dodaje da je od više od 60 zaposlenih, samo 12 u administraciji.

– Izvoz je i dalje ključ, on čini 94 posto proizvodnje. Na domaćem tržištu najveći dio se odnosi na trgovačke lance. Imanje halal ili košer certifikata iznimno je bitno kod plasmana proizvoda, na neka tržišta bez toga je gotovo nemoguće ući, kazala je Jakupović za PoslovniFM. Dodaje i da je u sklopu tvornice u Donjem Stupniku otvoren Factory store, dakle ne samo maloprodaja nego i showing room.

hep-logo-

Emisiju Vrijeme je za gospodarstvo donosi HEP!

Autor: Darko Buković Foto: PoslovniFM

Emisija Vrijeme je za gospodarstvo: Emira Jakupović pretvorena je u tekst pomoću umjetne inteligencije, korištenjem platforme Beey tvrtke NEWTON Technologies Adria d.o.o., partnera prvog poslovnog radija PoslovniFM. Sva prava pridržana ©poslovniFM

Objavljeno 10. prosinca 2021.