Vjerujem da je svima poznat san o tome što bismo napravili kad bismo imali mogućnost da 5 minuta budemo na vlasti.

Ne bismo pritom ispunjavali želje sebi i svojim bližnjima! Koncentrirali bismo se na rješavanje problema s kojima se suočavamo u zajednici u kojoj živimo ili organizaciji u kojoj radimo. Mnogima se od nas ta želja i ostvari!

Obično nas već neko vrijeme muči što nitko ne vidi naš rad koji tako nesebično dajemo te rezultat koji postižemo. Stoga pomalo počinjemo razmišljati o tome da radnu sredinu promijenimo za neku u kojoj će to biti primijećeno. I upravo tada nas voditelj pozove i na pomalo nezgrapan način kaže da je odlučio imenovati nas za voditelja. Velika većina nas to i prihvati kao potvrdu vlastite važnosti za poduzeće. Osim toga, vidimo ju kao mogućnost da riješimo sve one probleme koje primjećujemo u našem neposrednom radnom okruženju.

Iako nema ništa lošeg u prijateljevanju s kolegama, to nije jedini odnos koji s članovima svog tima trebamo razvijati!

Za obavljanje zadataka koje nam je odredio voditelj, ili koje smo si sami zadali, trebamo i suradnju članova svog tima. Obično su to oni s kojima smo dijelili ista razmišljanja o tome koji procesi su loši i kako ih popraviti. Zbog toga smo uvjereni da ćemo imati njihovu punu podršku i razumijevanje.

Voditelj postavlja standarde

U prvom trenutku, to zaista i izgleda tako. Kolegijalnost ili čak prijateljstvo koja nas je vezalo s tim ljudima olakšava situaciju nakon našeg imenovanja. U početku rezultat je ostvaren, no učinak tima brzo se počinje umanjivati, a zatim i nazadovati. Razlog tome je jednostavan! Iako nema ništa lošeg u prijateljevanju s kolegama, to nije jedini odnos koji s članovima svog tima trebamo razvijati! Kolegijalnost i prijateljstvo koje je krasilo naš odnos nije dovoljno da od članova tima tražimo hvatanje u koštac s većim i drugačijim izazovima. Dapače, oni su smetnja u prihvaćanju našeg vodstva i preuzimanja odgovornosti koje ste im namijenili.

Kako bismo izišli iz te, zapravo, vrlo neugodne zone, potrebno je postaviti jasnu granicu između prijateljstva i posla. Ona je jako dobro opisana u izreci: „Družba je družba, a služba je služba“. Ta granica ili standardi rada, ako vam tako bolje zvuči, nužna je kako bi članovi našeg tima znali za što smo odgovorni mi kao voditelji, a za što su odgovorni oni kao članovi tima. Postavljanje jasne slike o tome što treba raditi voditelj a što član tima, pomoći će nam izvući se iz neugodne situacije u kojoj je članovima našeg tima potpuno uobičajeno da mi nastavljamo raditi isti posao kao i prije imenovanja. Dapače, njihova očekivanja često idu i u smjeru da trebamo tim zadacima posvetiti i više pažnje nego prije, jer smo – voditelji!

Standardi pomažu u ostvarenju zadataka

Važno je da se izvučemo iz te situacije i zbog nas samih, jer često nastavljamo raditi poslove koje smo radili. Mislimo da ćemo tako lakše zadržati pa čak i unaprijediti odnose s članovima tima. Takvo razmišljanje je potpuno pogrešno i može nas dovesti do samoiscrpljivanja. Obavljamo stare, operativne, zadatke u povećanom obujmu samo zato da bismo se svidjeli članovima svojeg tima. Uz to, ispunjavamo zadatke koje od nas očekuje naš nadređeni. To je, na duži rok, loše za naše zdravlje pa se takvog rješavanja situacije treba kloniti.

Vrlo brzo postat ćemo svjesni da kolegijalnost i prijateljstvo funkcioniraju samo jednosmjerno – dok to njima odgovara.

Prihvaćanjem nove uloge najprije se želimo prihvatiti rješavanja onih izazova koji su nam već predstavljali problem. No, ispada da oni nisu prvi na listi naših prioriteta. To, djelomično, uviđamo sami, a djelomično kroz zadatke koje nam daje nadređeni. Prvi na listi prioriteta su dostizanje željene kvalitete i rezultata rada unutar našeg tima! Standardi rada pomoći će nam i u njihovu postizanju, posebno ako ćemo ih vrlo jasno i precizno definirati. Osim definiranja, trebamo biti fokusirani na njihovo dostizanje i održavanje. Pritom je važno da počnemo s malim brojem standarda kako bi ih članovi tima dobro razumjeli i zapamtili. Istovremeno, taj malen broj standarda nama omogućava usredotočenost na njihovo poštivanje i ispunjavanje.

Standarde komunicirajte. I to što prije!

Idealno bi bilo da standarde rada u timu komunicirate pri stupanju na novu dužnost. No to je rijedak slučaj, jer nismo svjesni da tim nema postavljene standarde. Ako ih ima, možda nismo upoznati s njima ili se razlikuju od onih koje bismo mi željeli postaviti. Stoga je važno da u jednom trenutku održimo sastanak tima na kojem ćemo naše standarde i obznaniti, obrazložiti i obraniti. Da, dobro ste pročitali. Nemojmo misliti da će članovi tima mirno prihvatiti promjene o kojima im govorimo a tiču se kvalitete i opsega njihova rada. Vrlo brzo postat ćemo svjesni da kolegijalnost i prijateljstvo funkcioniraju samo jednosmjerno – dok to njima odgovara.

Važno je da vrlo brzo preuzmemo stvari u svoje ruke. Oprostimo se s uvjerenjem da će nas članovi tima podržati u našim nastojanjima da ostvarimo cilj ako je to u suprotnosti s njihovim očekivanjima i dotadašnjim odnosom prema radu. Naš je zadatak da preuzmemo odgovornost za sebe, svoj tim i svoje zadatke. Zato ne brkajmo tople i pozitivne odnose s članovima tima s prijateljstvom, jer će nam se to vrlo brzo obiti o glavu!